Turistika

11.01.2012 14:11

Počas letnej sezóny láka obec Vitanová najmä ako "základňa" pre výlety do okolia. Najvýznamnejšie turististické ciele sú najmä v Západných Tatrách a Skorušinských vrchoch. Na škodu veci priamo vo Vitanovej nezačína žiadny značkovaný turistický chodník, ale stačí zájsť do blízkych Oravíc a značkované chodníky si môžete vyberať doslova podľa obľúbenej farby. Červená, modrá, zelená, žltá, záleží len na Vašich preferenciách. Medzi najobľúbenejšie túry patrí výstup na Skorušinú (1314 m n.m.), výlet do Juráňovej doliny, známej svojimi tiesňavami podobnými tým v Slovenskom Raji, resp. Malej Fatre. Netreba zabudnúť ani na príjemnú prechádzku Bobroveckou dolinu, ktorá očarí svojím tichom a pokojom.

Pokiaľ by to návštevníkovi nestačilo, môže využiť iné blízke nástupné body na túry v Západných Tatrách. Približne 25 km autom leží Zverovka a Spálená dolina, ktoré sú východzím bodom najmä na hrebeňové túry v oblasti Roháčov. Komu nestačia tamojšie "masovky" a premávka ako na "Václaváku", môže zavítať do blízkych poľských dolín - Chocholowsej, či doliny Koscielisko. Najmä druhá menovaná Vás očarí nielen svojou krásou, ale aj masovým "priemyselným" turizmom na poľský spôsob (nebuďte prekvapený - ten pán v reflexnej veste, čo na Vás bude vehementne mávať a ukazovať aby ste zastavili, nepotrebuje Vašu pomoc a nie je to ani poľský policajt - chce Vás prinútiť zastaviť na parkovisku a samozrejme skasírovať za to).

Tipy na možné výlety:

Oravice - Skorušiná - Oravice: značka červená, náročnosť stredná, cca 4h

Oravice - Juráňova dolina - Oravice: značka červená, náročnosť stredná, cca 4h (možný návrať cez rázc. Umrlá a Bobroveckú dolinu)

Oravice - Bobrovecká dolina - Oravice: značka modrá, náročnosť ľahká, cca 2-3h

Oravice - Magura Witowska - Oravice: značka žltá, modrá, náročnosť stredná, cca 4h

Pri plánovaní výletov môžete využiť mapový server www.turistickamapa.sk